Dat is niet eens zo’n gekke gedachte. Recent werd bekend dat de oud-burgemeester plannen maakt om deel te nemen aan de presidentsrace. Hij zou daarmee de eerste onafhankelijke kandidaat zijn die écht mee kan doen sinds de Texaanse miljardair Ross Perot in de jaren ’90. Bloomberg was succesvol en populair als burgemeester van the Big Apple en heeft nog steeds een behoorlijke achterban. Hij is lid geweest van zowel de Democratische als de Republikeinse partij. Zijn politieke gedachtengoed bevindt zich in het middenveld van het Amerikaanse politieke spectrum.
Terwijl na een eindeloos voorspel voor de Republikeinen en Democraten nu eindelijk de voorverkiezingen beginnen is de Amerikaanse politiek gepolariseerder dan ooit. Er lijken nog vier echte kanshebbers te zijn. Ten eerste natuurlijk Trump, dat hij bij een groot deel van het electoraat weerstand oproept behoeft verder geen toelichting. Ook de Republikeinse runner-up Ted Cruz is niet erg populair bij gematigde Republikeinen en zwevende kiezers.
Aan Democratische zijde is natuurlijk Hillary de bekendste kandidaat en tot voor kort (net als in 2008) de gedoodverfde winnaar. Je mag gerust zeggen dat zij zich inmiddels al decennia voorbereidt op het hoogste ambt. Toch roepen Hillary en haar echtgenoot bij veel Amerikanen nog steeds een hartgrondige weerstand op. Verrassend is het dat de bejaarde Bernie Sanders opeens zo populair is dat hij het Hillary verdraaid lastig maakt. Maar dat een zelfverklaard socialist serieus kans maakt om president van de VS te worden lijkt me onwaarschijnlijk.
Dat alles overziend kun je niet anders dan concluderen dat er een behoorlijk gat in het midden bestaat, waar Bloomberg zich comfortabel zou kunnen nestelen. Over fondsen hoeft de oud-burgemeester zich geen zorgen te maken; hij is zeven maal rijker dan alle andere kandidaten bij elkaar. Bloomberg heeft nog tot begin maart om zich kandidaat te stellen. Als hij doorzet acht ik de kans groot dat de volgende president van de Verenigde Staten Democraat noch Republikein is, of eigenlijk een beetje van allebei. En dát kan best eens goed nieuws zijn voor Amerika.