Volgens de populaire geschiedschrijving ging het Romeinse Rijk ten onder aan decadentie. Althans, dat is hoe ik het me ongeveer herinner. Waarschijnlijk is het ingewikkelder dan dat, maar het beeld doet sterk denken aan deze tijd, dus daarom maak ik toch de vergelijking.
In veel opzichten is gemiddelde Nederlander anno nu véél rijker dan de gemiddelde Romein van tweeduizend jaar geleden. De middelen, de luxe en het comfort alleen al dat wij tot onze beschikking hebben zou menig rijk Romein stinkjaloers maken. Om maar niet te beginnen over het feit dat we nu oneindig veel kennis in onze broekzak kunnen vinden.
De vraag of de analogie historisch juist is laat ik verder buiten beschouwing. Het beeld van een decadente maatschappij aan het einde van zijn bestaan houdt wat mij betreft wel stand.
Hoe kan het toch zijn dat we met al onze kennis en kunde in volle draf naar de afgrond rennen? We meten, zien en weten dus precies wat er mis gaat. Of het nu gaat om misstanden in de maatschappij, klimaatverandering, de vernietiging van onze leefomgeving of internationale verhoudingen. Er is weinig om optimistisch over te zijn.
Moria is natuurlijk wel erg en Afghanistan ook. De toeslagenramp, Wybren van Haga. Maar we moeten ook nog een leuk flesje wijn vinden voor het volgende etentje en het moet wel origineel zijn en niet duurder dan een maandsalaris in Kameroen. Maar toch eerst nog even een boze tweet en de aankondiging dat ik misschien een petitie begin. En ik moet nog een blog schrijven.
Terwijl we meer technologie en inzichten hebben dan ooit eerder in de wereldgeschiedenis om alle bedreigingen aan te pakken doen we daar maar weinig mee. We zijn waanzinnig goed georganiseerd dus nu kunnen we wereldwijd e-gamen. Ik vind dat wonderlijk.
Maar gelukkig hebben we Facebook en Twitter en Instagram. MTV is ook niet meer wat het geweest is. Ik bedacht jaren geleden al dat we te veel vliegen toen ik op Bali zat. Hoe doen jouw crypto het? Ik heb Serpent nog niet gezien, maar ik moet eerst Squid Game kijken anders is dat ook niet meer relevant.
Wouter Louwerens.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.
Fotocredit: Photo by Aneta Pawlik on Unsplash