Het presidentschap van Donald Trump kent een chaotische start. Het Witte Huis blijkt zo lek als een mandje, Trump komt met onuitvoerbare decreten en jaagt iedereen tegen zich in het harnas. Ondertussen zet de PVV een gestage daling in in de peilingen. Is er een verband?
Het zou te eenvoudig zijn om Trump de volledige schuld te geven van de neergang van Wilders. Blijkbaar gaat er gewoon iets mis in zijn campagne en doen zijn opponenten het beter. Toch zijn er redenen om wel een verband te zien.
Geert Wilders heeft al tijdens de voorverkiezingen zijn steun voor Trump uitgesproken en die daarna nooit meer onder stoelen of banken gestoken. Afgelopen zomer bezocht hij zelfs de Republikeinse conventie. Kortom, Wilders heeft zich stevig aan Trump gelieerd. Het is dus logisch dat de teloorgang van Trump effect heeft voor het vertrouwen in Wilders.
Daarnaast heeft Wilders zich misschien laten verblinden door de overwinningsroes van Trump. Alt-rechts droomt van een nieuw tijdperk maar rekent zich te rijk. Voor het gemak vergeten ze de historische overwinning van Hillary als het op de popular vote aankomt. Ook de grote beweging die Bernie Sanders op de been bracht lijkt uit het geheugen gewist.
Ondertussen zijn er ook in Europa hoopvolle signalen van de tegenstroming: de overwinning van Van der Bellen in Oostenrijk, de comeback van de SPD in Duitsland, het succes van Macron in Frankrijk. En niet te vergeten de stijgende lijn van GroenLinks en in mindere mate D66 in Nederland.
Het lijkt er dus op dat progressieve politiek de wind weer mee krijgt. En het (voor sommigen verassende) falen van Trump draagt daar een steentje aan bij. Het feit dat Wilders Trump zo uitgesproken omhelsd heeft werkt nu tegen hem en zou je een strategische fout kunnen noemen.