Hoewel er onder wetenschappers brede consensus bestaat over de menselijke invloed op de opwarming van de aarde zijn er toch nog een hoop critici. Het lijkt er zelfs op dat deze klimaatcritici sinds het presidentschap van Trump de wind weer een beetje meehebben. Een enkeling heeft interessante argumenten maar het grootste deel van die critici bestaat uit complotdenkers of wordt gevoed door belanghebbenden in de fossiele industrie. Maar waar zijn deze critici nu eigenlijk tégen? En wat blijft er over van hun verhaal als we het klimaat buiten beschouwing laten?
The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 6, 2012
Afgezien van de lobby vanuit de olie- en kolenindustrie zijn er weinig redenen om tegen de transitie naar schone energie te zijn, ongeacht hoe je denkt over klimaatverandering. Het winnen, transporteren en verbranden van fossiele brandstoffen heeft een hoop nadelen. Ten eerste is het slecht voor het milieu; denk bijvoorbeeld aan het risico op olierampen en luchtvervuiling. Daarnaast is het buitengewoon slecht voor de volksgezondheid, door fijnstof sterven jaarlijks drie miljoen mensen voortijdig.
De zoektocht en handel in fossiele grondstoffen bedreigt vrede en veiligheid. Oliehandel houdt dubieuze regimes in stand en draagt bij aan de financiering van terrorisme. Bij bijna alle conflicten in het Midden-Oosten spelen de olievoorraden een belangrijke rol. Bij onuitputtelijke duurzame energievormen speelt dit risico niet of nauwelijks.
Het belangrijkste argument om tegenstanders van groene energie te overtuigen is waarschijnlijk de prijs: het is namelijk al goedkoper. En laat je ook niet in verleiding brengen met argumenten als ‘windmolens draaien alleen op subsidie’. Als dat al waar zou zijn kun je je afvragen of dat erg is. Mag er niet een prijskaartje hangen aan bovengenoemde argumenten vóór groene energie? Maar het is niet eens waar: er gaat meer subsidie naar fossiele energie dan naar hernieuwbare energie.
Als je dit alles in overweging neemt is er geen enkele reden om niet zo snel mogelijk massaal over te schakelen op groene energie. En voor de wegkijkers: daarbij hoeven we het dus niet eens over het klimaat te hebben. Misschien kan Governator Arnold Schwarzenegger dat nog eens uitleggen aan Donald Trump.