De VVD zet ‘onze normen en waarden’ weer op de agenda. Rutte sprak erover in Zomergasten en een dag later haalde ook minister Schippers ze nog eens aan. Beiden lijken niet door te hebben dat normen en waarden niet hetzelfde zijn.
Politici praten graag over normen en waarden om de indruk te wekken dat ze ergens voor staan. Wilders verdedigt ze te vuur en te zwaard en onder het CDA van Balkenende was het zelfs een stokpaardje.
Het klinkt natuurlijk wel stoer om te stellen dat iedereen zich aan onze normen en waarden moet houden, maar wat betekent het eigenlijk? Normen zijn regels of sociale afspraken die vaak zijn vastgelegd in wetten. En daar moeten we ons dus aan houden.
Waarom durven wij niet te zeggen dat moslims zich aan ons moeten aanpassen, omdat onze normen en waarden nu eenmaal van een hoger, beter, prettiger en humaner beschavingsniveau zijn? – Geert Wilders
Waarden zijn voor elk individu of groepering anders. Kijk alleen maar naar de verschillen tussen politieke partijen. En ook binnen maatschappelijke klassen, culturen en religies zijn de verschillen groot. Zo vinden veel christenen dat het huwelijk alleen voor man en vrouw bestemd zou moeten zijn, een waarde die ze toevallig delen met veel moslims, terwijl niet-gelovige Nederlanders daar doorgaans anders over denken.
Jouw kijk op het leven bepaalt je waardenstelsel en verandert gedurende je leven. Op basis van gedeelde waarden komen we via het politieke proces tot wetgeving die onze normen vertegenwoordigt. Onze normen zijn dus vaak ontstaan vanuit een compromis. ‘Onze normen’ bestaan dus en zijn vastgelegd. ‘Onze waarden’ bestaan niet want daar is de samenleving veel te divers voor.
Het kan als politicus dus wel lekker bekken om normen en waarden op één hoop te gooien maar het betekent weinig. Juist bij de VVD zouden ze dat moeten weten. Er zijn genoeg VVD-ers betrokken geweest bij affaires waar ze binnen de norm mee wegkwamen maar waaruit blijkt dat hun waarden afwijken van wat veel mensen vinden.