Aanhangers van Trump, ze bestaan nog steeds, zelfs in Nederland. Ze zijn van mening dat het beeld van Trump oneerlijk is en dat hij dat hij wordt weggezet als clown of boze kleuter. Hebben de fans van Trump gelijk?
Laten we het alleen over de beeldvorming hebben. Zijn zwalkend beleid, corruptie, nepotisme, seksisme en racisme laten we nu buiten beschouwing. Daar wordt elke dag genoeg over gezegd en geschreven en ik wil het nu over het gedrag van Trump hebben. Vriend en vijand zullen het er over eens zijn dat het imago van Trump niet al te best is. De hamvraag is dan ook: Hoe zou dat komen?
Nee hoor, de meeste Amerikanen ook en iedereen die z'n twitterfeed leest kan dat helemaal zelf constateren. Zonder linkse of rechtse pers. https://t.co/yiH5pGrAbn
— Wouter Louwerens (@Woutel) May 22, 2017
Aanhangers van Trump hebben dan al snel de neiging (net als Trump zelf) de pers er bij te halen of over Hillary te beginnen (waarom moeten we het opeens over Hillary hebben, het ging toch over Donald?). Een reflex die je ook op Nederlandse social media steeds terugziet.
Is het de schuld van de pers dat Trump er zo slecht van afkomt? Die vooringenomen linkse pers? De corrupte mainstream media? Volgens mij niet, maar we kunnen de pers ook buiten beschouwing laten en ons eigen oordeel vellen door direct naar de bron te gaan.
This is the single greatest witch hunt of a politician in American history!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 18, 2017
Er bestaat voldoende beeld van persconferenties, campagnebijeenkomsten en debatten om een beeld te vormen van Donald Trump. Daarbij hebben we dan ook nog de regelmatige stroom tweets waarin de Amerikaanse president laat weten hoe hij over zaken denkt.
Wanneer je die beelden en tweets de laatste jaren gevolgd hebt is er een drietal kenmerken van Trump die je onmogelijk over het hoofd gezien kunt hebben:
- Trump spreekt belabberd Engels. Van een 70-jarige die het belangrijkste politieke ambt in de wereld vervuld zou je mogen verwachten dat hij minstens zijn eigen taal fatsoenlijk spreekt. Er is zelfs onderzoek gedaan naar het beperkte vocabulaire van Trump.
- Trump spreekt zichzelf keer op keer tegen. Tegenstanders (en teleurgestelde kiezers) zullen stellen dat Trump nogal veel liegt. Feit is dat hij op allerlei verkiezingsbeloften van standpunt veranderd is en dat hij soms van de één op de andere dag een tegenovergestelde positie inneemt. Zijn twitterfeed is wat dat betreft een onuitputbare bron. Er zijn minstens tientallen tweets te vinden waarin hij tegenstanders en voorgangers bekritiseert of (valselijk) beschuldigt van allerlei kwalijks. Veel van die tweets staan létterlijk diametraal op wat hij nu doet en verkondigt.
- Trump is rancuneus. De belediging was in de campagne het belangrijkste wapen van Trump. Ongeacht de partij, wie op het pad van Trump kwam kon rekenen op een kinderachtige bijnaam. Of je wordt voor gek gezet zoals de gehandicapte verslaggever die Trump nadoet op de foto hierboven. Gedrag dat hij nu nog steeds vertoont in persconferenties en ook op Twitter is hij het schelden nog verleerd.
Cryin' Chuck Schumer stated recently, "I do not have confidence in him (James Comey) any longer." Then acts so indignant. #draintheswamp
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 10, 2017
Dus Trump spreekt slecht Engels, is inconsequent en kan niet met kritiek omgaan, afgaande op alleen al die drie voorbeelden lijkt de vergelijking met een kleuter toch behoorlijk toepasselijk. Zijn gebrek aan kennis en behoefte aan bewondering kunnen daar nog bijgevoegd worden.
Dit zijn eigenschappen die iedereen moet kunnen herkennen uit het gedrag van Trump zonder dat je daar de pers voor nodig hebt. Als je dan nog durft te beweren dat er niets mis is met het gedrag van Trump wíl je het niet zien of is er iets mis met je beoordelingsvermogen.