facebook
Maakt Ahold zich schuldig aan graaiflatie en uitbuiting van werknemers?

Maakt Ahold zich schuldig aan graaiflatie en uitbuiting van werknemers?

Ten tijde van crisis leert men zijn ware vrienden kennen. Tevens leert men zijn ware vijanden alsmede de echte landverraders kennen. Dat het Ahold-concern (Ahold Delhaize) zeker niet tot de eerste categorie behoort, wordt pijnlijk duidelijk tijdens de huidige inflatiecrisis.

Terwijl de top van het concern er vrolijk 13 procent bij kreeg en Ahold de aandeelhouders maar liefst 10 procent dividend uitkeerde, probeerde het concern andere werknemers aanvankelijk af te schepen met slechts 6 procent loonsverhoging. (Bron: artikelen 1, 2, 3)

Omvangrijke stakingen noodzakelijk

Pas na omvangrijke stakingen van meer dan een week bij de eigen distributiecentra – met als gevolg lege AH-schappen in een groot deel van Nederland – heeft het concern uiteindelijk bakzeil gehaald binnen de CAO onderhandelingen. Ten langen leste zijn ze uitgekomen op 10 procent loonsverhoging voor de medewerkers binnen de eigen distributiecentra.

Het duidt er op dat Ahold de eigen bestuurders en aandeelhouders per definitie een stuk hoger heeft zitten dan de eigen medewerkers en klanten. Waar de voedselprijzen volgens het CBS afgelopen januari met gemiddeld 14,5 procent waren gestegen in vergelijking met een jaar eerder, bedroeg de totale inflatie op jaarbasis tussen de 7 en 8 procent. (Bron: artikel 1)

Graaiflatie en uitbuiting

Ahold compenseert de eigen bestuurders met 13 procent dus bijna dubbel voor de totale inflatie, maar tracht de eigen medewerkers aanvankelijk ruim 8 procent (14,5 minus 6 procent) aan koopkrachtverlies op de dagelijkse boodschappen door de strot te duwen. Een koopkrachtverlies waar Ahold bovendien zelf grotendeels schuldig aan is door de prijzen aanzienlijk meer te verhogen dan de totale inflatie op jaarbasis.

Gezien het feit dat de winst bovenevenredig is gegroeid met 13 procent wijst alles in de richting van serieuze graaiflatie door het Ahold-concern. De ECB en de Rabobank constateren dergelijke graaiflatie inmiddels ruimschoots binnen verschillende bedrijfstakken. Behalve dat Ahold zijn klanten dus belazert met overprijste producten, belazeren ze vervolgens ook nog eens hun bloedeigen werknemers. Het vuur inmiddels stevig aan de schenen gelegd, ontkent Ahold glashard alles met allerhande alternatieve verklaringen. (Bron: artikelen 1, 4, 5, 6)

Matennaaiers

Je zal er maar werken of klant zijn. Waar ik vandaan kom, noemen ze bestuurders die er dergelijke praktijken op na houden ronduit smerige matennaaiers! Ahold lijkt bovendien al veel langer nauwelijks op te komen voor de Nederlandse consumentenbelangen, vanwege hun met name in Nederland sterk overprijste boodschappenmandje.

Als klant zou ik nog een keer heel goed nadenken of ik daar wel mijn belangrijkste dagelijkse boodschappen wil doen!?

Art Huiskes (onderzoeksjournalist)

Bronnen:
1) https://www.volkskrant.nl/economie/komt-er-na-de-graaiflatie-een-keer-geefflatie~bdce237c/
2a) https://www.parool.nl/nederland/loop-van-de-week-lege-schappen-albert-heijn-door-staking-bij-distributiecentra~b8671186/
2b) https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/ahold-top-krijgt-er-13-procent-bij-wil-werknemers-afschepen-met-de-helft
3) https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/handel/2023/cao-voorstellen-ah-verslechtering-voor-personeel
4) https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/explosief-ecb-onderzoek-hebzuchtige-bedrijven-belangrijkste-motor-achter-torenhoge-inflatie
5) https://www.accountant.nl/nieuws/2023/5/rabobank-onderzoekers-zien-bewijzen-voor-mogelijke-graaiflatie/
6) https://www.nu.nl/economie/6262991/supermarkten-bijten-van-zich-af-er-is-absoluut-geen-sprake-van-graaiflatie.html

Beeldcredit: Martijn Baudoin on Unsplash

Share

3 thoughts on “Maakt Ahold zich schuldig aan graaiflatie en uitbuiting van werknemers?

  1. Vrij eenzijdige journalistiek. En de ‘journalist’ is duidelijk zwaar gekleurd. Anders zou je niet termen gebruiken als belazeren of een oproep doen tot boycotten van.

    De 13% winst is overigens voor Ahold Delhaize totaal, niet specifiek voor Albert Heijn. 75% van de winst en 65% van de omzet komt uit Amerika. Dan heb je ook nog eens andere merken in Europa en Indonesie die ook een aandeel hebben. Als er echt zoveel winst gemaakt zou worden bij Albert Heijn ondanks dat de marges zo zwaar onder druk staan bij overigens alle supermarktketens, dan zou de winstuitkering die alle medewerkers ontvangen hoger zijn dan de jaren ervoor. Dat was zeker niet het geval.

    Maar prima. Wij Nederlanders moeten iets of iemand de schuld geven van de inflatie en de slinkende portomonnee. Ik hoef gelukkig ook niet te boycotten, want ik doe mijn boodschappen bij een andere net zo dure supermarkt.

  2. De argumenten qua prijsopdrijving gelden naadloos voor Amerika bij een jaarinflatie van 6,5 procent over 2022. Een winstgroei van 13 procent ten tijde van hyperinflatie duidt op graaiflatie als goede alternatieve verklaringen ontbreken. Dat de marges in Europa flinterdun zouden zijn in tegenstelling tot Amerika of Azië kan er bij mij niet in. Behalve het feit dat de regels in Europa waarschijnlijk iets strenger zijn dan elders, zie ik Ahold Delhaize in Europa vooralsnog geen ‘heilige boontjes’ verkopen. Boekhoudkundig kan er bovendien ook nog eens flink onder de radar worden gemarchandeerd met intercontinentale inkoop- en doorverkoopstromen. Eind van het liedje is en blijft dat Ahold Delhaize een enorme winstgroei vertoont ten tijde van wereldwijde hyperinflatie. Bij ieder weldenkend mens zouden dan de alarmbellen moeten gaan rinkelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-73562138-1