foto: Groep de Mos, YouTube
Op 21 maart zijn we alweer toe aan de gemeenteraadsverkiezingen. Landelijke media weten moeilijk om te gaan met deze lokale verkiezingen. In het geval van de grote steden lukt het wel, maar als het op kleinere gemeenten aankomt wordt al snel een lullig beeld van goedbedoelende amateurs gebracht.
Voor een deel is dat terecht. Gemeenteraden bestaan namelijk vooral uit goedbedoelende amateurs, maar dat betekent niet dat ze geen kwaliteiten hebben of per se lullig in beeld gebracht hoeven te worden. Goedbedoelende amateurs, met al hun kennis en kunde zijn de basis van democratie.
Het is enerzijds begrijpelijk dat de gemeentepolitiek veel kiezers niet bijster veel interesseert; het gaat vaak over details en net als in de landelijke politiek zijn de tegenstellingen vaak uitvergroot. Daar staat tegenover dat lokale keuzes vaak een grotere impact hebben op het dagelijks leven van de kiezer dan beslissingen in andere bestuurslagen.
Dat het voor landelijke media lastig is om (afgezien van de grote steden) aandacht te besteden aan de gemeenteraadsverkiezingen is ook nog wel te begrijpen, maar je kunt ze wel kwalijk nemen dat lokale verkiezingen onvoldoende serieus genomen worden.
Alwééééééér, @JinekLive? Voor de derde (!!!) keer onder leiding van een cabaretier lokale politici belachelijk maken, zonder in de tussentijd er een uit te nodigen om te vertellen over werk en campagne. https://t.co/tJZBhLLXa9
— Rik de Jong (@Jongderik) January 30, 2018
Zo heeft Jinek al wekenlang een vaste rubriek waarin cabaretier Martijn Koning lokale verkiezingsspotjes van humoristisch commentaar voorziet. Dat geeft niet, maar het zou aardig zijn als programma’s als Jinek ook eens wat meer inhoudelijke aandacht zouden geven aan lokale verkiezingen. Als je bedenkt dat Nederland op dit moment 388 gemeenten telt kan ik me niet voorstellen dat de redactie geen interessante onderwerpen kan kiezen.
Het zou natuurlijk ook helpen als de landelijke kopstukken eens een stapje opzij doen voor hun gemeentelijke partijgenoten (en de lokale partijen). Nu lijkt het teveel alsof de gemeenteraadsverkiezingen een tussentijdse peiling zijn van de landelijke stand van zaken. Onterecht ook nog eens, door het grote aandeel van diverse lokale partijen in veel gemeenten kun je er nauwelijks een landelijke conclusie aan verbinden.
Als ervaringsdeskundige kan ik beamen dat veel lokale politici inderdaad goedbedoelende amateurs zijn. Maar dat is zeker geen diskwalificatie. Politiek is iets waar je geen opleiding voor kunt volgen. Lokale politici hebben vaak meer contact met het electoraat dan hun collega’s uit welke bestuurslaag dan ook. Bovendien zijn de meeste van die raadsleden en de mensen daarom heen enthousiaste vrijwilligers die het beste voor hebben met hun gemeenschap, ongeacht hun politieke kleur. Vaak hebben die lokale politici gezamenlijk een hoop ervaring op diverse maatschappelijke vlakken die goud waard is.
Dat betekent natuurlijk niet dat we ook niet af en toe mogen lachen om die lokale politici en hun amateuristische filmpjes. Maar tegelijkertijd ergeren we ons vaak juist aan die gelikte landelijke campagnes. Hoera dus voor de lokale politici! Ik stel dat de meesten zich keihard inzetten voor het algemeen belang en daar weinig voor terug krijgen. Neem eens de moeite om naar ze te luisteren voordat je op 21 maart je stem uitbrengt.
En aan alle lokale politici: probeer gewoon eens niet van die leuke filmpjes te maken als je het niet kan. Het is bijna altijd verspilling van tijd, geld en energie. En wie wil je liever bereiken: de kijkers van De TV Draait Door of de lokale kiezer?
@Woutel