Site pictogram

Hoe een beeldenstorm in een glas water Rutte en Buma bijna van hun sokken blies

Nederland was deze week weer eens een maatje te klein. Het Mauritshuis verplaatste dit najaar een replica van een buste van naamgever Johan Maurits. Maanden later leidde dit opeens tot een rel waarbij termen als ‘geschiedsvervalsing’ en ‘beeldenstorm’ gebezigd werden. Hoewel er niets aan de hand was weerhield dat premier Rutte en CDA-leider Buma niet om met de wolven mee te huilen.

Het offensief werd ingezet door de PVV. Sensatiekrant de Telegraaf liet de gelegenheid natuurlijk niet liggen en sprak in chocoladeletters van een beeldenstorm. Uit angst deze publicitaire kans te laten liggen sprongen Buma en premier Rutte haastig op de bandwagon. Terwijl de premier letterlijk kantoor houdt naast het Mauritshuis en bovendien acht jaar geschiedenis gestudeerd heeft zag Rutte geen aanleiding even de feiten te checken.

Al bijna een week geleden berichtte ik hier dat de hele rel over het Mauritshuis een hoop heisa om niets was. Johan Maurits krijgt elders in het museum gepaste aandacht. Dit was niet omdat ik meer informatie had dan Rutte en Buma, de voornaamste bron was eenvoudigweg het Mauritshuis zelf. Iedereen met een internetaansluiting kon uitzoeken hoe de vork in de steel zit.

In Buitenhof maakte Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis gehakt van de hele hetze. Ze liet daarbij ook niet na Rutte en Buma op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Dat PVV-Kamerlid Martin Bosma de boel opstookte was volledig naar verwachting. Van Buma en Rutte mag je meer afgewogen uitingen verwachten. Het is niet voor het eerst dat CDA en VVD een intellectuele kniebuiging maken voor de achterban van Wilders en Baudet. Denk daarbij aan het gedweep van Buma met het volkslied of Zijstra die ooit beweerde dat vluchtelingen voor een gratis borstvergroting naar Nederland komen.

Of dat effectief is kun je je afvragen. PVV- en FvD-kiezers vertrouwen Rutte en Buma niet en beschouwen de spierballentaal waarschijnlijk (en terecht) als doorzichtige retoriek. Of hun vaste basis van dit soort populisme gediend is kun je je ook afvragen. Ik hoop tenminste dat die toch wat minder gevoelig zijn voor dit soort nationalisme waarin historische figuren als politieke sprookjesfiguren misbruikt worden.

@Woutel

Mobiele versie afsluiten