Edith Schippers is de machtigste vrouw van Nederland en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Haar man Sander Spijker adviseert instellingen in de gezondheidszorg. Of preciezer geformuleerd; hij is zorgfraudeadviseur. Dit blijkt uit een onthutsend onderzoek van Follow the Money. Wat is er mis met het morele kompas van Schippers?
Minister Schippers heeft de zware taak kosten in de zorg terug te dringen, haar echtgenoot adviseert instellingen hoe ze zoveel mogelijk kunnen declareren. Je kan terecht spreken van een bijzondere synergie tussen dit ‘power couple’. Sander Spijker leert behandelaars hoe ze ‘slim’ kunnen declareren. Vaak ten koste van de behandeltijd van patiënten. Zo zou zelfs een gesprekje bij de koffiemachine geld op kunnen leveren. In goed Hollands; Sanders leert behandelaars hoe de boel het best te flessen. Misschien is het formeel geen fraude, maar chique is het niet. Voor de adviezen van Sanders betalen instellingen soms een half miljoen euro. Het artikel van Follow the Money heeft er inmiddels toe geleid dat er kamervragen gesteld worden.
Bij mij rijst een andere vraag. Wat dénkt zo’n stel? Is er geen enkel moment dat ze zich achter de oren krabben of dit allemaal wel kies is? We weten nog niet of Schippers dit zal overleven, maar de kans is groot dat Schippers en in haar kielzog Rutte en de VVD zullen proberen de kreukels weer glad te strijken. En dat zou niet voor het eerst zijn. Het is best mogelijk dat het volgens de regels recht te praten is met eventueel een beroep op een ongelukkige inschatting. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat erom dat je van bestuurders en politici een werkend moreel kompas mag verwachten.
De handel van Sander Spijkers is weinig lovenswaardig en op z’n minst een legale vorm van oplichting. Het feit dat hij gehuwd is met Schippers maakt het onacceptabel. Spijkers had ófwel moeten kiezen niet op deze wijze de kost te verdienen of Schippers had het ministerschap niet moeten aanvaarden. Nu is het enige geloofwaardige gevolg (voor de VVD en het kabinet) dat Schippers aftreedt.
Het is interessant hoe Rutte de kamervragen zal beantwoorden maar je kan je ook afvragen waarom hij niet ingegrepen heeft. Je maakt mij niet wijs dat hij niet wist wat de echtgenoot van Schippers doet in het dagelijks leven. Schippers stond zowel in 2010 als in 2012 tweede op de lijst van de VVD. Opnieuw blijkt Rutte weinig gevoel voor integriteitszaken te hebben als het op zijn partijgenoten aankomt. Het zijn steeds VVD’ers waarbij de kompasnaald in de verkeerde richting wijst als het op moreel besef aankomt. Het aantal VVD’ers dat in opspraak raakte is vele malen groter dan bij andere partijen. Hoe dat komt? Misschien gaan VVD’ers teveel met VVD’ers om. Waar je mee omgaat raak je mee besmet.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.