Dit is het beerdiertje. De grootte varieert van minder dan 0,1 tot circa 1,5 mm. Ze hebben vijf segmenten met vier paar poten. Hoewel ze erg klein zijn, hebben de diertjes onder andere ogen, een mond, poten en spijsvertering. Bovendien zien ze er best sympathiek uit.
Ze worden ook wel mosbeertjes of waterberen genoemd.Wat het kleine beestje bijzonder maakt is dat ze kunnen overleven in extreme omstandigheden. Ze zijn er namelijk heel goed in om zich schijndood te houden. Ze overleven extreme droogte, kou en hitte en worden overal gevonden. Ze komen overal op de wereld voor in zout of zoet water, maar ook in vochtige omgevingen op het land, bijvoorbeeld in mossen. Ze zijn te vinden op grote hoogte in de Himalaya (boven de 6.000 m), maar ook in de diepzee (beneden 4.000 m) en van de polen tot aan de evenaar.
In 2007 zijn ze zelfs (in een klein kooitje) de ruimte ingeweest. De beerdiertjes overleefden tien dagen vacuum. In 2016 zijn Japanse wetenschappers erin geslaagd beerdiertjes tot leven te wekken die dertig jaar bevroren zijn geweest. Een van de exemplaren wist zich zelfs nog voort te planten.
Dit superkleine diertje is dus een echte survivor met een heel erg aaibaar uiterlijk. Hierdoor zijn ze niet alleen populair bij wetenschappers maar ook bij kinderen. Je kunt het beerdiertje zelfs als knuffeldier bestellen, hoewel die het waarschijnlijk niet zo lang volhouden als hun levende voorbeeld.
leuk joh