In het Engels is de paashaas een konijn: easterbunny. In Australië hebben ze om gegronde redenen een hekel te hebben aan deze door mensen geïmporteerde exoot. En dus vieren ze Pasen daar tegenwoordig met een bedreigd Australisch buideldiertje: de paasbilby.
De Brit Thomas Austen zette in 1859 24 konijnen uit op zijn Australische landgoed. Zoals bekend zijn konijnen behoorlijk goed in voortplanten. Aangezien ze geen natuurlijke vijanden hebben in Australië heeft dat een desastreus effect gehad op het biologisch evenwicht Down Under.
Een van de inheemse dieren die verdrongen werd door de konijnenplaag is de bilby, in goed Nederlands de langoorbuideldas. Langoorbuideldassen zijn grote buideldassen met lange, sterke poten, een lange staart en grote, lange oren.
Om haar landgenoten bewust te maken van de bedreigde langoorbuideldas schreef de 9-jarige Rose-Marie Dusting in 1968 het kinderboek Billy the Aussie Easter Bilby dat elf jaar later gepubliceerd werd.
Jaren later was het alweer een jong meisje, Rebecca Dunbar, dat via een handtekeningenactie voor elkaar kreeg dat een chocoladefabrikant paasbilby’s ging maken. Inmiddels doen meerdere producenten dat en de meesten daarvan dragen een deel van hun omzet af ter bescherming van de bilby.