Vergeet de Fiat Multipla, de Rolls-Royce Cullinan en de Tesla Model X. Zeker afzichtelijk, maar de auto die steeds opnieuw opduikt bovenin lijstjes is de Amerikaanse Aurora Safetycar uit 1957. Niet alleen heeft het voertuig een opmerkelijk uiterlijk, ook het verhaal achter de Aurora is bijzonder.
De Aurora werd bedacht en ontwikkeld door de Amerikaanse priester Alfred A. Juliano en deels gefinancierd door zijn eigen kudde. Juliano had voor ogen de veiligste auto ter wereld te bouwen en had in veel opzichten een vooruitziende blik.
De priester deed twee jaar over het ontwerp van de Aurora, en net zo lang over de constructie. Het chassis was van een Buick uit 1953. Hierop bouwde hij een houten skelet en een carrosserie van polyester. De bolle neus was gevuld met schuim en leek op een opscheplepel, bedoeld voor de veiligheid van voetgangers. Revolutionair was dat alle vier de stoelen voorzien waren van autogordels. Ook had de auto een rolkooi, versterkte balken in de deuren en een dashboard van zacht materiaal. Stuk voor stuk zaken die later hun weg zouden vinden naar alle grote autofabrikanten.
Over andere zaken had Juliano minder goed nagedacht. Zo had de Buick motor vier jaar niet gedraaid en begaf het prototype het vijftien maal op weg naar de presentatie in New York. Ook over de prijs was niet nagedacht, de Aurora zou bijna net zo duur worden als een Cadillac Eldorado Brougham, op dat moment de duurste Amerikaanse auto op de markt. Tot overmaat van ramp leidde zijn financieringsvorm kort na de presentatie tot problemen met de kerk en de belastingdienst. Het zou nooit verder komen dat dit ene prototype.
Alfred Juliano wilde voordat hij priester werd al auto-ontwerper worden, maar uiteindelijk kwamen allebei zijn carrières niet van de grond. Hij werd uit de kerk gezet en overleed in 1989 berooid en gedesillusioneerd.
Het verhaal van de enige Aurora kent een betere afloop. De auto die door velen ‘de lelijkste auto ooit’ genoemd werd heeft vele jaren staan rotten in een veld achter een garage. In 1993 zag de Engelsman Andy Saunders een foto van de Aurora en raakte hij verliefd op de auto. Na jaren speurwerk wist hij het wrak uiteindelijk te traceren en tikte hij het op de kop voor 1500 dollar. De Aurora was in vreselijke staat en gedeeltelijk gesmolten. Na een intensieve restauratie wist Saunders de auto weer in orde te krijgen. De Aurora schitterde in 2005 op het GoodWood Festival of Speed in Engeland en staat sindsdien in een museum.
Het hele verhaal doet een beetje denken aan het sprookje over het lelijke eendje. Priester-ontwerper Juliano blijkt achteraf een vooruitziende blik te hebben gehad, veel van zijn vindingen zijn inmiddels gemeengoed geworden. Spijtig genoeg viel zijn vormgeving niet in de smaak en had hij geen verstand van financieringen. Hopelijk geniet Juliano nu vanuit het hiernamaals van de waardering die zijn creatie uiteindelijk toch ten deel viel.
Waardeer dit artikel!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan!