Op de vraag wat de hoogste berg ter wereld is, is je antwoord waarschijnlijk Mount Everest. Dat klopt op zich wel, maar het is wel een kwestie van hoe je het bekijkt. Er zijn nog twee andere bergen die net zo goed aanspraak maken op de titel ‘hoogste berg ter wereld’.
Mount Everest is circa 8850 meter hoog en daarmee vanaf zeeniveau gemeten de hoogste berg ter wereld. Door tektonische bewegingen in de aardkorst kan dit wel eens een paar decimeter veranderen.
Maar er zijn ook andere manieren om de hoogte van een berg te bepalen. Zo is de slapende vulkaan Mauna Kea op Hawaï vanaf zeeniveau gemeten slechts 4207 meter hoog. Maar als je gaat meten van het laagste punt van zijn voet in de Grote Oceaan is deze reus wel 10203 meter hoog, bijna anderhalve kilometer hoger dan Mount Everest.
En dan is er nog een concurrent voor de titel: de Chimborazo in Ecuador. Deze dode vulkaan profiteert van zijn ligging. De aarde is namelijk niet perfect rond, maar heeft een afgeplatte bolvorm. Rond de evenaar is de diameter van onze planeet het grootst. Wanneer je meet vanaf het middelpunt van de aarde ligt de top van Chimborazo 2000 meter verder daarvandaan dan de top van Mount Everest. En dat terwijl hij vanaf zeeniveau gemeten maar 6310 meter hoog is.
Zoals je ziet is de titel ‘hoogste berg ter wereld’ dus afhankelijk van interpretatie. Het voordeel daarvan? De kans dat je ooit de hoogste berg ter wereld beklimt is opeens drie keer zo groot!
Klinkt toch een beetje als het gerucht dat een lange tijd geleden de ronde deed in Griekenland waar ik toen op vakantie was, nl. dat een speciale EU-subsidie voor Griekse eilanden zou verdwijnen omdat die eilanden onder de zeespiegel verbonden waren met het Griekse vasteland. Ik heb het niet gefactcheckt, moet ik bekennen (was ook voor internet hoge vlucht nam, voeg ik er ter mijner verdediging aan toe).