Het plaatsje Agloe in de Amerikaanse staat New York had niet moeten bestaan. Agloe is namelijk een verzinsel van twee kaartenmakers en bestond niet. Toch kon je er vanaf de jaren vijftig boodschappen doen.
Agloe is een zogenaamde ‘paper town’, een trucje van kaartenmakers. Het was vroeger niet ongebruikelijk om kleine onjuistheden op een kaart aan te brengen. Hierdoor kon je concurrenten betrappen die je kaart klakkeloos kopiëren.
Agloe was een anagram van de initialen van twee kaartenmakers die werkten voor een uitgever van wegenkaarten. Op de locatie waar zij het gehucht plaatsten was in werkelijkheid niets anders te vinden dan een lege kruising.
Toen de uitgever ontdekte dat het fictieve plaatsje ook voorkwam op de kaart van een concurrent leidde dit tot een rechtszaak. Het leek erop dat de kaart schaamteloos gekopieerd was. Of toch niet? De verdachte uitgever had wel degelijk cartografen op pad gestuurd. Op de plaats waar Agloe zou moeten liggen stond een kruidenierswinkel genaamd Agloe General Store. Case closed.
Het was niet onlogisch dat de eigenaars hun winkel zo genoemd hadden. Het stond immers op de (originele) kaart dat de plek waar zij hun winkel openden zo heette. En zo werd een fictief gehucht opeens werkelijkheid. Inmiddels bestaat de winkel niet meer is Agloe weer van de kaart verdwenen.
Fotocredit:By Byrne, Ian (19 March 2006). Errors on road maps(2). Petrol Maps. Published by ianbyrne.free-online.co.uk.